Har du husket takvasken?

– Vi er flinke til å vaske og fjerne sopp og mose på huset, men det stopper når vi kommer til takrennen. Da bør man fortsette på taket, sier Sven Åge Esketveit i Skarpnes (bildet).

Åsta Sortland fra malingsprodusenten Jotun anbefaler i magasinet Vi i Villa å vaske huset én gang i året for å blant annet unngå sopp.

– Et mildere klima gir gode vekstvilkår for alger og sopp, og vi ser at forekomsten av blant annet svertesopp øker, sier hun til bladet.

Det samme gjelder for taket, sier Esketveit i Skarpnes.

– Alger og sopp legger seg også på taket. Dette kan enkelt fjernes ved å bruke en algefjerner som er samme type man bruker på huset, sier han.

Selv om takstein har lang holdbarhet kan det likevel være lurt å sjekke taket etter en lang høst og vinter. Og ikke minst vaske taket når man likevel er i gang med resten av huset.
– Et godt vedlikehold av taket gir det enda lenger holdbarhet. I tillegg ser taket penere ut, sier Esketveit.

Her er fem tips fra Skarpnes til hvordan du vedlikeholder taket:

 1. Sjekk taksteinene
  Før du begynner å vaske taket bør du sjekke at alle takstein er hele og ligger riktig. Det er spesielt viktig å sjekke rundt gradrenner og snøsikring. Hvis stein har forflyttet seg eller er skadet, må du sjekke det for eventuelle skader før du legger tilbake på plass.
 2. Sjekk rundt piper og luftehatter
  Kontroller at bly og beslag ser hele og uskadet ut. Hvis disse ikke er tette kan det danne seg fuktighet og lekasjer som kan medføre  mugg eller andre alvorlige skader i takkonstruksjonen og huset for øvrig.
 3. Fjern organisk materiale
  Organisk materiale (jord, løv etc.) som legger seg i takrenner og rundt takstein er viktig å fjerne slik at vannet kan renne fritt ned i avløp. Rene takstein bidrar til god luftsirkulasjon. Bruk gjerne tilbehør som mønebånd og fuglesprerre. Mønebånd hindrer inndriv av blant annet  løv fra møne, mens fuglesperrer hindrer at småfugl bygger rede på undertaket.
 4. Vask taket grundig
  Børst eller spyl taket. Du kan gbruke både hageslange og høytrykkspyler, men ved bruk av høytrykkspyler må det gjøres med lavt trykk (unngå turbodyse). Vask taket grundig og spyl ovenfra og ned (i fallretning) for  best mulig resultat.
 5. Fjern alger og mose
  Etter at du har vasket taket bør du holde alger og mose i sjakk ved å bruke en algefjerner. Du kan bruke samme type algefjerner som du bruker på resten av huset. Følg bruksansvningen fra produsenten.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen