Kalkutslag – helt naturlig

Ved kjøp av ubehandlet takstein opplever mange å få et hvitt slør på sitt nylagte tak. Det er imidlertid et naturlig fenomen, og går bort av seg selv.

– Vi får fra tid til annen henvendelser fra kunder som sier taksteinene er misfarget og dermed tror det er noe galt med taksteinene de har kjøpt. Men dette er et helt naturlig fenomen, sier produksjonssjef hos Skarpnes, Jens Tveite.

Misfargingen (det hvite sløret) kalles kalkutslag eller kalkutfelling. Dette forekommer på alle nye ubehandlede betongoverflater (som f.eks takstein). Vanlig betong er grå og da blir dette lite fremtredene, men så snart en tilsetter farge blir det mer synlig.

Teknisk oppstår kalkutfellingen ved at kalsiumhydroksid og kulldioksid reagerer ved tilstedeværelse av vann og danner kalsiumkarbonat. Vann, i form av regn, kondensvann eller dugg, trenger inn i betongens porer og løser delvis opp kalsiumkarbonaten. Oppløsningen går opp til betongens overflate der vannet fordamper og etterlater seg et hvitt kalkslør.

Fenomenet opptrer med vekslende styrke fordi værforholdene stadig forandres. Men kalsiumkarbonatet omdannes langsomt til det vannløselige kalisumhydrogenkarbonat som gjør at regn og snø løser det opp. Erfaringsmessig tar det normalt 1-3 år før taksteiene er frie for kalk og får tilbake sin naturlige farge.

Et kalkutslag vil kun forekomme én gang. Det er derfor ikke nødvendig å skifte ut taksteinene. Utslaget skader heller ikke taksteinene på noen måte ettersom det er en naturlig prosess i betongens herdeforløp.
– Jeg skjønner at folk stiller spørsmål ved om det er noe feil med fargen når de ser dette, men fenomenet er som sagt helt naturlig og det er lite vi som produsenter kan gjøre med dette, sier Tveite

Takstein med belegg og ru overflate gir ingen kalkutslag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen