Billigere å fornye enn å skifte tak?

Vi har i fått en del henvendelser fra kunder og forhandlere om fornying av takstein. I markedsføring fra disse takfornyerne er det framsatt klart villedende informasjon.
– Vi synes derfor det er riktig å korrigere dette sier produksjonssjef Jens Tveite hos taksteinsprodusenten Skarpnes.

I markedsføringen påstås at mose medfører frostsprenging på betongtaksteinen – dette er ikke riktig. Betongtakstein sprekker ikke på grunn av fuktighet og frostsprening. Forklaringen er at betongtakstein trekker lite fuktighet – vi har aldri vært utsatt for frostsprenging i vår 90 årige historie i Skarpnes. Dersom takstein sprekker kommer det av fysisk skade – og en slik skade vil ikke bli reparert ved å legge på nytt belegg.

En riktig gammel takstein som har ligget i mange år og blitt slitt vil ikke bli sterkere og bedre med nytt belegg. Når takstein har ligget lenge og blitt slitt er det på tide å bytte taksteinene – det er hverken lønnsomt eller funksjonsmessig godt bare å fornye belegget.

– Å bare legge på nytt belegg for å skjule evt. sprekker og slitte takstein – er omtrent som rustne bruktbiler med sparkel og ny lakk, sier Jens Tveite hos Skarpne.

Belegget på takstein har som hovedfunksjon å gi en fin farge på taket. I tillegg vil en takstein med belegg ha en glattere overflate enn ubehandlet takstein – derfor vil belegget hindre mosen i å få feste. Belegget har i all hovedsak estetisk hensikt. I tillegg hindrer nok belegget noe slitasje, men det har liten betydning for taksteinens totale levetid.

Vi kan også levere maling til takstein, men det kreves en god del arbeid for å få et godt resultat. Heften til underlaget vil likevel ikke bli så god som på nye takstein fordi første strøk på ny betongtakstein påføres mens steinen er helt fersk.

– Fornyingen av taket slik det framstilles av takfornyerne består i å vaske og legge på nytt belegg på taksteinene mens de ligger på taket. Ved å gjøre dette påstås en forlenget levetid av taket på 15-20år – vi mener dette er en meget dristig påstand. Prisen de tar for å gjøre dette er langt dyrere enn å få levert ny stein på taket. Og siden vår takstein har levetid på mellom 50-100år så kan dette ikke være hverken lønnsomt eller fornuftig, sier Jens Tveite.

10 hendelser på “Billigere å fornye enn å skifte tak?”

 1. Per Atle Løberg, Byggern Midttømm

  Moseproblematikken.
  Finnes det et eller annet flytende “ugressmiddel” som kan sprøytes på taksteinen, f.eks m/ kobbertilsetning, (kfr. shingel da det ble benyttet gruveslagg på toppen. Metallrestene i slaggen hindrer ganske effektivt mosedannelse). Foretas en eventuell slik påsprøyting på tørr stein, vil væsken trenge inn i steinen og sansynlig vis forhindre / sterkt redusere dannelsen av mose.
  Roundup er prøvd. Påført ca. en uke før avspyling. Mosen kommer tilbake etter ca. 2 – 3 år.

 2. Hei!

  SINTEF Byggforsk i Trondheim har forsket på endringene i klima og hvilken effekt dette har på våre produkter.

  Byggforsk holder på med å skrive sluttrapporten. De ser en sammenheng mellom klimaendringene og økt ”problem” med groing på fasader og tak.

  Ved bruk av takstein har du tett tak selv om det gror mose, lav, eller liknende.

  1. Biologisk vekst øker ikke materialets risiko for skader.
  2. Biologisk vekst påvirker ikke steinene levetid.
  3. Biologisk vekst er kun et estetisk problem.

  Bekjempningsmidler
  Flere mulige løsninger. Kraftvask, husvask, klor. Osv. bruk gjerne børste og vanntrykk med slange eller høytrykk spyler. Kraftige trykkspylere/turbodyser må brukes med varsomhet.

  1. Ved bruk av kraftvask følg leverandørens bruksanvisninger.
  2. Ved bruk av klorin med blandingsforhold 1/3 la det virke i en halv time før du spyler evt. skrubber.
  3. Husk å spyle nedover.

  Pr i dag finnes ikke etter det vi kjenner til et middel som du kan smøre på som inneholder metallrester slik at du unngår groing.

  Du nevner slagg fra bergindustrien som ble benyttet i shingel produksjonen. Slik slagg er ikke lenger på markedet.
  I dag forskes det mye på nanoteknologi. Nano-produkter hevder å ha en effekt på groing men pr i dag finnes det ingen løsning for kommersiell bruk.

  Hilsen for Skarpnes,

  Sven-Åge Esketveit
  Distriktssjef

 3. Moseproblem! Jeg har hørt at det hjelper og ligge en streng over taket . Det er en reaksjon som skjer at mosen ikke vil feste seg. Har ennå ikke prøvd det selv. Skal prøve på et mindre tak , der kan jeg klarte opp…

 4. Skal legge nytt tak med Skarpnesheller i sommer og vurderer å få lagt en kobberstreng som visstnok skal forhindre groing. Mose-stopp på rull heter det.

  Her en en link til produsenten; http://194.19.67.96/wn_eh.exe/Start

  Er dette noe dere i Skarpnes anbefaler?

 5. Mose-stopp på rull.
  Vi har sett på produkt av samme type og har lagt det på et prøve tak for 2 år siden. Pr i dag for vi ser ingen forskjell på feltet med bånd eller feltet uten bånd.

  Vi er usikker på effekten, kobber er i utgangspunktet giftig.
  Spørsmålet er hvor lang tid det tar før kobber avleires og om mengden er nok.

  Skarpnes har valgt å ikke legge dette produktet til sitt sortiment i pr i dag. Vi ønsker mer dokumentasjon/bevis før vi kan anbefale et slikt produkt

  Hilsen for Skarpnes AS
  Distriktssjef
  Sven-Åge Esketveit

 6. Tor Borgejordet

  Hei jeg har sett et hyttetak med shingel som hadde kobber i pipebeslaget.Taket var helt nedgrodd av mose men feltet fra beslaget og ned var helt reint for mose så det må vere noe som skjer. mvh tor

 7. Sven-Åge Esketveit

  Hei beklager sen tilbakemelding men har følgende svar å gi:
  Det er riktig som du sier at beslag rundt pipe kan redusere groing. Litt avhengig av hva beslaget er laget av.
  Vi er fortsatt usikre på om et bånd er nok til å redusere groing på takstein. Shingel er flat mens takstein har bølger slik at en vil ikke få samme effekt på en takstein.
  Prøvetaket som det fortsatt ligger på viser ingen endring i forhold til sist. Mulig at det vil virke vet legging av nye stein samtidig som en legger denne mosestoppen. Skarpnes har fortsatt ikke tatt dette produktet inn for salg.

  Hilsen for Skarpnes AS
  Distriktssjef
  Sven-Åge Esketveit

 8. Sepp Trütsch

  Hei

  Selvfølgelig beskytter maling utviklet for tak betongstein og betongstein kan sprenge pga frostsprengning, granitt kan det- alt kan det – så for det er et lite sprek – det kalles erosjon så langt jeg vet, dere takfolk snaker kanskje om slitasje. Spesielt på gamle tak hjelper en overflatebehandling. Og, når jeg sliper, rustbehandler, sparkler og lakker min gamle bil stoppern å ruste. Denne artikkelen virker er helt villedende. Men når de er sagt holder et tak lengere enn mange tror når man går og vipper steinene på plass i blant…

  Hilsen salgsagent for takfornying, utdanning i biologi og geologi (fysikk og kjemi er deler av det)

 9. Tilbakeping: male takstein | dekor-no.com

 10. Tilbakeping: maling til takstein | dekor-no.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *