Fornying av takstein

– Vi synes derfor det er riktig å korrigere dette sier produksjonssjef Jens Tveite hos taksteinsprodusenten Skarpnes.

I markedsføringen påstås at mose medfører frostsprenging på betongtaksteinen – dette er ikke riktig. Betongtakstein sprekker ikke på grunn av fuktighet og frostsprening. Forklaringen er at betongtakstein trekker lite fuktighet .
– Vi har aldri vært utsatt for frostsprenging i vår 90 årige historie i Skarpnes. Dersom takstein sprekker kommer det av fysisk skade – og en slik skade vil ikke bli reparert ved å legge på nytt belegg, sier Tveite.

En riktig gammel takstein som har ligget i mange år og blitt slitt vil ikke bli sterkere og bedre med nytt belegg. Når takstein har ligget lenge og blitt slitt er det på tide å bytte taksteinene – det er hverken lønnsomt eller funksjonsmessig godt bare å fornye belegget.

– Å bare legge på nytt belegg for å skjule evt. sprekker og slitte takstein – er omtrent som rustne bruktbiler med sparkel og ny lakk, sier Tveite.

Belegget på takstein har som hovedfunksjon å gi en fin farge på taket. I tillegg vil en takstein med belegg ha en glattere overflate enn ubehandlet takstein – derfor vil belegget hindre mosen i å få feste. Belegget har i all hovedsak estetisk hensikt. I tillegg hindrer nok belegget noe slitasje, men det har liten betydning for taksteinens totale levetid.

– Vi kan også levere maling til takstein, men det kreves en god del arbeid for å få et godt resultat. Heften til underlaget vil likevel ikke bli så god som på nye takstein fordi første strøk på ny betongtakstein påføres mens steinen er helt fersk.

– Fornyingen av taket slik det framstilles av takfornyerne består i å vaske og legge på nytt belegg på taksteinene mens de ligger på taket. Ved å gjøre dette påstås en forlenget levetid av taket på 15-20år – vi mener dette er en meget dristig påstand. Prisen de tar for å gjøre dette er langt dyrere enn å få levert ny stein på taket. Og siden vår takstein har levetid på mellom 50-100år så kan dette ikke være hverken lønnsomt eller fornuftig, sier Jens Tveite.

2 hendelser på “Fornying av takstein”

  1. Jeg er utdannet overflatebehandler og kan sprøytemale og sandblåse.
    Jeg lurer på om dere kan ha en jobb til meg. Jeg vil få dekket halve lønningen fra NAV. Såkalt lønnstilskudd.
    Håper dere vil gi meg en mulighet Mvh. Ray Tlf.Nr 965 01 965

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *